Standard vagy Smart napelem? Poly vagy mono?

Ezeket a kérdéseket sokan felteszik amikor egy napelemes rendszert terveznek a háztartásuk villanyszámlájának kiváltására. És bevallom 2 éve még én is tanácstalanul álltam volna a kérdések megválaszolására. De, mint mondja az ismert szólásunk: az ember holtig tanul! És a pénzügyi tanulmányaim mellett képzésekre járva, egyre-másra gyűjtöttem az információkat és persze sokat tanultam kint a “terepen” is az ügyfeleim kérdései és a felmerülő megoldandó feladatok által. Ma már mosolyogva mesélem az új munkatárs jelölteknek, hogy amikor az első napelem értékesítő képzésen részt vettem pusztán kíváncsiságból, fogalmam sem volt mi a különbség a napelem és a napkollektor között!!! A 2018  év végi Lakástakarékok megszűnése után éppen kereső fázisban volt a cégem, mivel sok munkatársammal együtt a munkánk nagy részétől kellett ekkor búcsút intenünk, így maradt az átképzés. Így találtam magam egy oktatáson, ahol napelem értékesítők képzése folyt.

Persze azóta már megszerettem a napelem értékesítést, bár képezni folyamatosan kell magamat, mert a napelemes üzletág rendkívül gyorsan  fejlődik. És persze a napelem után  érdeklődőkkel folytatott beszélgetés  után már nem kérdés, hogy melyiket választják! 

Míg egy standard vagyis hagyományos sorba kötött rendszernél mindig a legkisebb teljesítményű panel határozza meg a teljes rendszer termelését, addig egy smart vagy okos rendszer képes a különböző hatáscsökkentő tényezők kezelésére, mint például kémény árnyéka, tető tagoltságából adódó beárnyékolások, felhőátvonulások. És persze a későbbiekben kivitelezett bővíthetőség lehetőségeiben is nagy különbségek vannak egy standard vagy smart rendszert összehasonlítva. De akkor még nem említettem a biztonságot, ami sokunk számára eldönti a hagyományos vagy okos rendszer közötti dilemmát.

Lehet megfordult már a fejedben, hogy a rezsiköltségek évről-évre emelkednek, villanyszámlát, gázszámlát vagy valamilyen fűtés költséget mindig fizetni kell. De tényleg mindig és életünk végéig? Nem! A napelemmel mind kettőt kiválthatod!

Legyen a Napelem a jövőbelátó  befektetésed!