Csíráztatás! 🥪🥗🌮🌱Egyszerűen,otthon!

Tegyük változatosabbá  és egészségesebbé étkezéseinket! A csíráztatás egy nagyon egyszerű folyamat és pár nap alatt elkészíthetjük otthonunkban, különleges eszközökre nincs szükségünk, akár a konyhapulton a különféle magok csíráztatásával, tápanyagokban gazdag fogásokat tudunk az asztalunkra varázsolni. Fontos, hogy csak csíráztatásra szánt magokat használjunk, mert az általános vetőmagokat vegyszerezik, így azok veszélyesek étkezésre!!!

Ma már számtalan zöldség és gabonamag áll rendelkezésünkre, melyeken  jelölve látható, hogy csíráztatáshoz alkalmas. Próbálkoztam már én is több félével: len, köles,brokkoli,lucerna,vörös lencse,retek,zsázsa,búza,árpa de számtalan található az üzletekben.

A csíráztatást legegyszerűbben egy befőttes üveg és lezárására gézt használva tudjuk megoldani. De vásárolhatunk  csíráztatót műanyagból és üvegből is, az előzőt akár  emeletes megoldásban is.

A csíráztatásra szánt magot öblítsük le, majd tegyük az üvegbe és gézzel zárjuk le, majd öntsük le a felesleges vizet. Naponta, reggel és este az öblítést végezzük el. Így nedvesen tudjuk tartani a magokat és nem penészednek meg. 3-4 nap múlva már ehető csíranövényeket neveltünk, de a különféle magok csírázási ideje eltérő lehet. Ezért is célszerű az eltérő fajtájú magokat külön üvegbe csíráztatni. Amikor elérte a kívánt méretet a csíranövény, vagyis  megjelentek az első zöld hajtások, levélkék, akkor egy utolsó öblítéssel, szűréssel, majd dobozba téve 6-8 napig hűtőben tárolva fogyaszthatjuk.

Szendvicsekhez, salátákhoz, kenőkékhez, ételeink tálalásakor díszítésre, de akár növényi olajokkal csepegtetett kenyérre téve és zöldségekkel, sajtokkal  tálalva vitamin és ásványi anyagban gazdag reggeliket készíthetünk.