Bodza 🍹 Tartósítás- ❗️Tartósítószer nélkül

Számomra a bodzabokrok virágzásának látványa  egyenlő a befőzés beindulásával és ami persze novemberig tart. Mindent próbálok tartósítani és az év további részére megőrizni az ízeket és tápértékeiket!
De tartósítószer nélkül!
Legyen az bármi, én a kamrámban a polcra teszem! 

Most a bodzából is több féle dolgot készítettem. Legnagyobb gondot a szedés jelentette! Ez az első év, hogy nincs saját termésem, mert pár hónapja váltam meg a tanyámtól. Az Öcsém egy erdős terület közelében él, így szerencsém volt. Már csak az időpont kiválasztása volt a problémás, mert esős, szeles idő nem épp a legalkalmasabb, nem csak azért, hogy megázunk, hanem a virágok virágpor tartalma miatt is fontosnak tartom, hogy szélcsendes időben szedhessem. A szedéskor ügyeljünk arra, hogy tiszta levegőjű környékről gyűjtsük a virágokat!

A leszedett virágok egy részét megszárítottam, ebből lesz a tea ami a megfázásos időben köhögéscsillapításra, légúti hurutos betegségekre, izzasztásra, vértisztításra, de akár egy reggeli kellemes teaként is fogyasztható, vagy a főzetével a fürdővizet is illatosíthatjuk. Régen a borba bodzavirágot áztattak, így muskotályos ízt varázsolva fogyaztották.


Egy másik részt (20-30 db) beteszem egy 10 literes edénybe, ami szűrt, tisztavíz legyen (ennek hiányában forraljuk és hűtsük le) 8 darab kezeletlen citrom 1/2 cm-re szeletelve( 4 héjastul, 4 hámozva), édesítés egyénileg, de az igazi régimódi szörp készítése esetén 5 kg cukor, vagy meg több is lehet. Én még cukrot használok a szörp készítéshez, de max.2-3 kg-ot ehhez a mennyiséghez. De a családom így szereti. Az egészet összekeverem és 2-3 napig érlelem, reggel-este jól összekeverem. Majd üvegekbe teszem és a befőző edényben elkészítem. (80 fok, 30 percre programozom) és másnap este teszem a kamra polcra. És kész a későbbi fogyasztásra! Tartósítószert nem használok!


Egy részéből üdítő készül azonnali fogyasztásra hasonlóképpen, mint a szörpnél, csak kevesebb virág 5-10db is elegendő és persze kevesebb citrom, de igazából nem szokásom méregetni a hozzávalókat, hanem mindenből annyit teszek , amennyit gondolok, de a cukrot is helyettesíthetem nyírfacukorral, édesítővel, kinek mi a szokása és ízvilága. Az üdítőt is hasonlóképpen tartósítószer nélkül tehetem a befőző automatába, majd a kamrapolcra.