A “Napkirálynő”

A „SUN QUEEN”, ahogy Amerikában nevezték,hétköznapi nevén: Dr.Telkes Mária és magyar származású volt. Ő volt, akinek a környezetvédelem nagyon sokat köszönhet. Mivel napelemek értékesítésével foglalkozom, így büszkeséggel és érdeklődéssel olvastam a feltalálónő életútját és elért érdemeit.
Ő volt, aki megalkotta a nap-desztillátort, ez a találmánya képes volt a nap melegét kihasználva, a sós tengervizet a napenergia segítségével, párologtatás eljárással ihatóvá tenni, így a II. világháborúban több ezer katona köszönheti neki életét, amikor megszomjaztak az óceán közepén. A műanyag, átlátszó focilabdára emlékeztető eszköz belsejében volt helyezve egy fekete filcpárna, melyet a sós vízbe kellett mártani és a nap hő hatására a gömb belső felületén csapódott le az édesvíz, mely így már ihatóvá is vált!
Az amerikai Tudományos Kutatási és Fejlesztési Hivatal 1945-ben érdemrenddel is kitüntette e találmánya miatt.
Ő volt, akit a 20.század egyik legjelentősebb energetikai szakértőjének tekintettek és a napenergia hasznosításával kapcsolatos kutatásban hatalmas lépéseket tett. Rájött, hogy a Nap energiáját miként lehetne elraktározni és kitalálta hogyan tudunk sütni, fűteni és hűteni vele.
Méltán nevezhetjük a 20.század egyik legjelentősebb energetikai szakértőjének, a napenergiakutatás úttörőjének.
A tudósnő 1900 december 12.-én Budapesten született, 1920-ban kezdte tanulmányait a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen, matematika-fizika szakon. Meg sem állt a doktori címig, melyet fizika-kémia szakon szerzett 1924-ben. Majd a Clevelandban élő nagybátyja hívására Amerikába költözött.
1934-ben a New York Times készített egy összeállítást, az akkori 11 legismertebb és legsikeresebb nőjéről, melyben sportolók és színészek között egyetlen tudósként ott volt Telkes Mária is.
Munkássága során a 20 szabadalmából az utolsót 90 éves korában jegyezték be. Élete során 12 nemzetközi kitüntetésben részesült.
A modern kori napenergia-hasznosításával foglalkozó kutatások egyre fontosabbá váltak Amerikában és komoly összegeket fordított az amerikai állam és az üzleti szféra is. Egy ilyen, magántőkéből finanszírozott csoport vezetője lett Dr.Telkes Mária is. Ő tervezte a világ első napházának fűtésrendszerét is. De többek között tervezett még napenergiával működő hússütőt is.
Volt egyetemi oktató, majd nagyvállalati tanácsadó, de több tengerészeti és űrkutatásiprogramban is részt vett. Kutatásai célja középpontjában a napenergia hasznosításának továbbfejlesztése volt.
Élete nagyobb részét hazájától távol töltötte, de halála évében 1995-ben vissza költözött Magyarországra.